Om oss

Vi håller oss på jorden är en politiskt obunden ideell organisation. Vårt ändamål är att sprida medvetenhet kring flygets klimatpåverkan och att verka för ett minskat flygresande.

Vårt manifest
Vi har tio år på oss att halvera de globala utsläppen. Om vi ska lyckas genomföra den omedelbara och genomgripande omställning som krävs måste vi alla hjälpas åt. Vår utgångspunkt är att människor bryr sig och att de allra flesta vore beredda att kämpa för att lösa klimatkrisen om de insåg allvaret och betydelsen av sitt eget agerande. Att avstå från att flyga är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för klimatet. Det är ett effektivt sätt att snabbt minska våra utsläpp – och en ännu större effekt ligger i hur det här beslutet påverkar omgivningen. Vi människor påverkas starkt av varandras beteende. Ju fler vi blir som visar att vi är beredda att göra vad som krävs, desto fler kommer att följa efter. Tillsammans kan vi förändra normen och lägga grunden för en kraftfull klimatpolitik.

Flygfritt 2022
En viktig del av vårt arbete utgörs av vår Flygfritt-kampanj i vilken vi uppmanar människor att ta ett gemensamt flygfritt år – och berätta om det!

Så började det…
Vi håller oss på jorden grundades av grannarna Maja Rosén och Lotta Hammar i januari 2008. Maja slutade flyga 2008 och hade under många år grubblat över varför de flesta fortsätter att flyga på semester trots att vi befinner oss i en akut klimatkris. Inför 2018 bestämde hon sig för att avge ett nyårslöfte om att våga vara socialt obekväm, och i fortsättningen ställa frågor om klimatet när flygresor kom på tal. Hon insåg snart att de allra flesta inte hade reflekterat över hur deras flygresor påverkar klimatet. I samma veva drog flygdebatten igång i Sverige, och Maja ringde till ring P1 och pratade om flyget. Lotta hörde detta och skrev till Maja att hon höll med om allt hon sagt. Tillsammans bestämde de sig för att starta Vi håller oss på jorden och kampanjen Flygfritt 2019. Från början var tanken att detta skulle vara ett fritidsprojekt, men efter en trög start bestämde Maja sig för att ägna sig åt kampanjen på heltid, och har gjort så sedan augusti 2018. Sedan dess har kampanjen fått stor uppmärksamhet, både här i Sverige och internationellt. Vi håller oss på jorden är numera en ideell organisation – bli gärna medlem du också!