Kategorier
Blogg

Hon tar tåget för att tävla i Eurovision!

Svenska gitarristen Agnes Roslund vann danska Melodifestivalen med bandet Reddi. Hon ser fram emot att resa flygfritt till Eurovision i Italien. “Jag tycker att det är jättemysigt att åka tåg och jag brukar få många musikaliska idéer under resan.”

Agnes Roslund är 19 år och kommer från Malå i Västerbotten. Hon tog studenten i somras och har sedan i höstas studerat på rocklinjen på en folkhögskola i Skurup utanför Malmö. Nu har hon vunnit danska Melodifestivalen tillsammans med bandet Reddi och är redo för Eurovision i Italien.

Grattis till vinsten, hur känns det?

“Det känns jättekul att vinna! Att spela i band är något jag jobbat för i hela mitt liv. Jag blev tillfrågad i November om jag ville spela i bandet Reddi så allt har gått väldigt fort. En och en halv vecka senare blev jag tillfrågad om jag ville spela gitarr med Samira Manners och vara med i svenska Melodifestivalen, så jag var med där också.”

Agnes har ett starkt klimatengagemang och har inte flugit sedan familjen flög till Mallorca när hon var i tioårsåldern. Sedan dess har hon gjort allt för att hålla nere sina egna utsläpp. Något som inte är okomplicerat inom musikbranschen.

“Ända sedan jag började med musik har jag någonstans vetat att jag jobbar mot ett mål, men att det kommer att bli en värderingskrock om jag uppnår det, vilket har varit väldigt stressande. Jag har försökt skjuta det framför mig men det har kommit närmare och närmare, nu går det inte att undvika mer.”

Agnes kommer att ta tåget till Italien och har tackat nej till att delta i en rad olika förfester som arrangeras för de tävlande runt om i Europa.

Vad har du fått för reaktioner? 

“Mitt band har varit väldigt förstående och respekterar mitt beslut. Jag nämnde det här redan första gången vi träffades och de valde att ha med mig i bandet ändå.”

Agnes har även skrivit en lista med önskemål, som att bandet alltid ska undersöka alternativ till flyg i första hand. Hon hoppas att musikbranschen kommer att förändras och nämner organisationen Reverb som arbetar för att hjälpa alla aktörer inom musikindustrin att hålla nere sina utsläpp.

“Bland andra Coldplay och Billie Eilish jobbar med dem”.

Att resa med tåg är inte bara ett bra sätt att hålla nere utsläppen menar Agnes, det ger också inspiration.

“Jag tycker att det är jättemysigt att åka tåg och jag brukar få många musikaliska idéer under resan.”

Agnes är en van tågresenär som ofta tar tåget från Skåne hem till Västerbotten, en sträcka som är lika lång som den mellan Skåne och Italien.

“Jag har ju aldrig övervägt att flyga hem, så det ska väl gå lika bra åt andra hållet. Jag tycker om att se landskapet förändras och nu kommer jag att få resa genom flera olika länder.”

Hur känns det inför finalen, vad tror du om era chanser?

“Jag är inget klassiskt Eurovisionfan så jag vet inte riktigt, jag tror att det kan gå hur som helst. Men oavsett känns det ascoolt att få vara med.”

Har du gjort stora framträdanden tidigare?

“Nej, jag har spelat skolkonserter för 20 föräldrar som hellre skulle vara någon annanstans, så jag är väldigt ny. Jag hade aldrig förväntat mig att det här skulle hända redan nu.”

Hur var det att spela live i Danmark?

“Det var fullsatt arena, men jag var mer nervös förra veckan när vi spelade för klassen på skolan. När det är så mycket folk så fattar man inte det, man sätter på överlevnadsinstinkten och bara kör, och det gick ju bra. Men jag tror fortfarande inte att jag riktigt har fattat att vi har vunnit.”

Lycka till i Italien! Och tack så mycket för att du väljer att resa flygfritt!

Maja Rosén
Vi håller oss på jorden

Foto: Bo Amstrup, Scanpix denmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.